4 tipy na potraviny na snížení cholesterolu
Pestrý jídelníček je základem našeho celkového zdraví. Není od věci zařadit do něj i potraviny na snížení cholesterolu, za které nám poděkujeme především srdce a oběhový systém. Víte, které to jsou?
Proč bychom neměli přehlížet vysoký cholesterol?
Jeho největším problémem je, že nebolí ani není vidět. Dlouhá léta si tak můžeme zadělávat na srdeční problémy, a ani o tom nevědět. Statistiky přitom uvádějí, že právě na onemocnění srdce a cév trpí nejvíce lidí vůbec. V kombinaci se stresem a nedostatkem pohybu je vysoký cholesterol skutečně nebezpečný a již od mládí bychom se měli snažit o to, aby jeho hladina nepřekračovala rozumnou mez.
Hladinu cholesterolu zkoumá i lékař na preventivní prohlídce. Určitě je poctivě navštěvujte!
Známé potraviny na snížení cholesterolu:
Začněme kvalitní čokoládou a kakaem. Ukázalo se, že dokážou pomoci snížit hladinu zlého cholesterolu a zvýšit ten hodný. Musí však jít o skutečně prvotřídní produkty bez přidaného tuku, cukru a dalších látek. Pravá čokoláda by měla mít ve složení pouze kakaové máslo a co nejvyšší obsah kakaa.
Zdravé tuky: je to paradox, ale zdravé tuky pomohou tělu poradit si se škodlivým vlivem nezdravých tuků a výsledkem celého procesu je optimální hladina cholesterolu. A které to jsou? Obecně vzato rostlinné tuky lisované za studena, které nepoužijeme k tepelné úpravě – např. kvalitní olej do salátu. Dále je to rybí tuk, který je nesmírně bohatý na omega-3 kyseliny. Tyto tuky nám samozřejmě prospívají i jinak než jen v udržení hladiny cholesterolu. V jídelníčku by měly převládat nad těmi živočišnými.
Oříšky a semínka si ceníme z podobného důvodu – jsou bohaté na kvalitní rostlinné oleje a navíc i na minerály a vitamíny. Ani ty bychom neměli tepelně upravovat, protože bychom se o část prospěšných látek mohli ochudit. Zkuste je do jídelníčku zařadit hned při snídani, nebo si dát hrst oříšků ke svačině.
Určitě dejte šanci ovesným a jiným vločkám a celozrnným produktům. Jsou bohaté na vlákninu, která pomáhá omezovat vstřebávání cholesterolu. Zdroje vlákniny je dobré střídat (např. ječné vločky, pohanková kaše nebo otruby přidané do snídaňových cereálií). A vlákninu samozřejmě obsahuje i ovoce, zelenina a ořechy. Konec konců jde o potraviny, které patří do jídelníčku každý den.
Co bychom naopak měli jíst jen výjimečně?
Kromě toho, že existují potraviny na snížení cholesterolu, jsou tu i takové, které ho naopak zvyšují. Jsou to typicky nezdravá jídla: smažené pokrmy plné přepálených nekvalitních tuků, potraviny bohaté na živočišné tuky (uzeniny, tučná masa, polotovary), ale také nejrůznější sladkosti, krémové oplatky, koblihy nebo tyčinky.
Lidé bohužel často vycházejí z toho, že ty dvě lžíce másla se na bramborách k obědu ztratí. Myslete však na to, že během dne jíte několikrát a pokud se v každém pokrmu najde nějaké množství tuku, nasčítá se to a celkový jídelníček pak může obsahovat příliš kalorií. Místo toho se na celou věc podívejte opačně: jde o tuk, který lze v jídle omezit? Udělejte to, nebo zvolte polotučnou variantu. Každý krok se počítá!
* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč