4 tipy na potraviny na snížení cholesterolu

Pestrý jídelníček je základem našeho celkového zdraví. Není od věci zařadit do něj i potraviny na snížení cholesterolu, za které nám poděkujeme především srdce a oběhový systém. Víte, které to jsou?

4 tipy na potraviny na snížení cholesterolu
16. 7. 2022

Proč bychom neměli přehlížet vysoký cholesterol? 

Jeho největším problémem je, že nebolí ani není vidět. Dlouhá léta si tak můžeme zadělávat na srdeční problémy, a ani o tom nevědět. Statistiky přitom uvádějí, že právě na onemocnění srdce a cév trpí nejvíce lidí vůbec. V kombinaci se stresem a nedostatkem pohybu je vysoký cholesterol skutečně nebezpečný a již od mládí bychom se měli snažit o to, aby jeho hladina nepřekračovala rozumnou mez. 

Hladinu cholesterolu zkoumá i lékař na preventivní prohlídce. Určitě je poctivě navštěvujte!

Známé potraviny na snížení cholesterolu:

Začněme kvalitní čokoládou a kakaem. Ukázalo se, že dokážou pomoci snížit hladinu zlého cholesterolu a zvýšit ten hodný. Musí však jít o skutečně prvotřídní produkty bez přidaného tuku, cukru a dalších látek. Pravá čokoláda by měla mít ve složení pouze kakaové máslo a co nejvyšší obsah kakaa. 

Zdravé tuky: je to paradox, ale zdravé tuky pomohou tělu poradit si se škodlivým vlivem nezdravých tuků a výsledkem celého procesu je optimální hladina cholesterolu. A které to jsou? Obecně vzato rostlinné tuky lisované za studena, které nepoužijeme k tepelné úpravě – např. kvalitní olej do salátu. Dále je to rybí tuk, který je nesmírně bohatý na omega-3 kyseliny. Tyto tuky nám samozřejmě prospívají i jinak než jen v udržení hladiny cholesterolu. V jídelníčku by měly převládat nad těmi živočišnými. 

Potraviny vhodné na snížení cholesterolu

Oříšky a semínka si ceníme z podobného důvodu – jsou bohaté na kvalitní rostlinné oleje a navíc i na minerály a vitamíny. Ani ty bychom neměli tepelně upravovat, protože bychom se o část prospěšných látek mohli ochudit. Zkuste je do jídelníčku zařadit hned při snídani, nebo si dát hrst oříšků ke svačině. 

Určitě dejte šanci ovesným a jiným vločkám a celozrnným produktům. Jsou bohaté na vlákninu, která pomáhá omezovat vstřebávání cholesterolu. Zdroje vlákniny je dobré střídat (např. ječné vločky, pohanková kaše nebo otruby přidané do snídaňových cereálií). A vlákninu samozřejmě obsahuje i ovoce, zelenina a ořechy. Konec konců jde o potraviny, které patří do jídelníčku každý den. 

Co bychom naopak měli jíst jen výjimečně?

Kromě toho, že existují potraviny na snížení cholesterolu, jsou tu i takové, které ho naopak zvyšují. Jsou to typicky nezdravá jídla: smažené pokrmy plné přepálených nekvalitních tuků, potraviny bohaté na živočišné tuky (uzeniny, tučná masa, polotovary), ale také nejrůznější sladkosti, krémové oplatky, koblihy nebo tyčinky. 

Lidé bohužel často vycházejí z toho, že ty dvě lžíce másla se na bramborách k obědu ztratí. Myslete však na to, že během dne jíte několikrát a pokud se v každém pokrmu najde nějaké množství tuku, nasčítá se to a celkový jídelníček pak může obsahovat příliš kalorií. Místo toho se na celou věc podívejte opačně: jde o tuk, který lze v jídle omezit? Udělejte to, nebo zvolte polotučnou variantu. Každý krok se počítá!

 

©2025 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.