19. 3. 2025
Omega 3 patří do skupiny vícenenasycených mastných kyselin, tedy „dobrých“, tuků, a měly by v jídelníčku převažovat. Jak je to ale s omega 6? Účinky této skupiny vícenenasycených mastných kyselin mohou být v případě jejich vysokého příjmu negativní.
10. 2. 2025
Omega 3 mastné kyseliny mají mnoho zdraví prospěšných účinků. Nejlepší způsob, jak je můžete tělu dodat, je jíst alespoň dvakrát týdně tučné ryby a zařadit i další zdroje bohaté na omega 3 včetně rostlinných olejů, ořechů a semínek. Pokud váš jídelníček nepřipomíná ten, který si užíváte při dovolené v Itálii nebo Řecku, vhodné pro vás může být doplnění omega 3 formou doplňků stravy. Kdy a jak užívat omega 3 v kapslích?
14. 1. 2025
Tuky jsou nezbytnou součástí naší stravy. V souvislosti s jejich zařazením do jídelníčku se používá mnoho různých pojmů: nasycené a nenasycené tuky, nasycené a nenasycené mastné kyseliny, PUFA, omega 3 nebo TFA jsou jen některé z nich. Co tyto termíny znamenají a jaký vliv mají různé typy tuků na náš organizmus?
20. 12. 2024
S pojmem omega 3 se setkáváme téměř ve všech článcích o zdravém životním stylu. Pojďme se podívat na to, proč právě ty nevynechat v jídelníčku, a v jakých zdrojích je možné najít nejlepší omega 3 mastné kyseliny.
21. 11. 2024
Je to právě imunita, díky které se naše tělo umí bránit škodlivým látkám. S příchodem podzimu, kdy hrozí vyšší riziko jejího ohrožení, se imunita a její podpora stávají velkým tématem. Imunita je přitom důležitá ve všech ročních obdobích. Jak ale funguje a vlastně: co je imunita?
16. 10. 2024
Jistě jste v dětském věku slyšeli doporučení jíst mrkev, protože má pozitivní vliv na zrak. I když není možné věřit všemu, co se dětem říká, v případě mrkve je tato rada pravdivá. Mrkev totiž obsahuje mimo jiné vitamín A, který skutečně přispívá k normálnímu zraku. Jenže samotná konzumace mrkve ale nestačí. Jaké jsou další vitamíny na zrak, které je vhodné do jídelníčku zařadit?
27. 9. 2024
V České republice je zavedenou praxí užívání vitamínu D u novorozenců. A není to náhoda. Vitamín D je totiž pro lidské tělo velmi potřebný hned z několika důvodů. Kde ho ale získat v dospělosti? Co obsahuje vitamín D a jak je možné zařadit ho do běžného jídelníčku?
15. 8. 2024
Vyšší mastné kyseliny máme v jídelníčku každý den – aniž bychom si to uvědomovali, získáváme je z většiny tučných potravin. Zatímco některé z nich jsou pro náš vývoj a fungování organizmu důležité, například omega 3, od jiných je lepší držet se dál. Vyznáte se v mastných kyselinách? A převládají ve vašem jídelníčku ty správné?
26. 7. 2024
Vitamín D je jedinečný tím, že si ho lidské tělo může vytvářet prostřednictvím slunečního záření samo. Přesto nemáme jeho dostatek zaručený. Mimo jiné kvůli naší zeměpisné šířce i jeho nedostatečnému příjmu prostřednictvím jídelníčku. Jak tedy zajistit postačující přísun a kdy brát vitamín D, aby měl organizmus vše, co potřebuje?
27. 6. 2024
Omega 3 mastné kyseliny jsou tak zvané esenciální látky. To znamená, že si je naše tělo nedokáže vytvořit samo a musí je přijímat stravou. Ve střední Evropě jich má v jídelníčku mnoho z nás nedostatek. I kvůli tomu, že ryby, které jsou jejich skvělým zdrojem, nemáme na talíři tak často jako například obyvatelé Středomoří. V čem jsou omega 3 mastné kyseliny ještě obsaženy?
24. 5. 2024
OmegaMarine Premium obsahuje lososový olej z Norska. Na obrázku můžete vidět čerstvě získaný lososový olej, který používáme v našich omega-3 kapslích, což je jedna z hlavních složek OmegaMarine Premium – doplňku stravy pro vaše srdce, mozek a oči. Norsko má 150letou historii rybího tuku a lososový olej se v lidském těle obzvláště dobře vstřebává. Přečtěte si více o tom, proč je tento rybí tuk tak účinný pro vaše zdraví.
17. 5. 2024
Někteří z nás to zažili na vlastní chuťové pohárky, jiní jen z vyprávění – lžička rybího tuku byla běžnou součástí každodenní rutiny dětí vyrůstajících za socialismu. Rybí olej z lososa je totiž bohatý na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, ale také vitamin D. I nyní tak může mít jeho užívání své opodstatnění.