Omega 6 je skupina vícenenasycených tuků, do které patří kyselina linolová, dále kyselina arachidonová a kyselina gama-linolenová. Protože se jedná o esenciální živiny, tedy takové, které si naše tělo nedokáže samo vytvořit, v omezené míře mají ve stravě své místo. Kvůli potenciálně negativnímu vlivu při zvýšené konzumaci je ale v tomto případě důraz kladen na slovo „omezené“.
Omega 6: účinky mohou být prospěšné
Jídelníček není nikdy jen o jedné potravině, kterou (ne)zařadíme. Stravování je komplexní celek, v němž se jednotlivé živiny často vzájemně ovlivňují.
Někdy je to pozitivně. Vápník je například vhodné přijímat společně s vitamíny D a K, které napomáhají jeho vstřebávání.
Jindy negativně. Zinek by neměl být doplněný o luštěniny nebo celozrnné výrobky obsahující kyselinu fytovou, jež jeho vstřebatelnost snižuje.
U omega 6 je situace ještě složitější. Na jedné straně záleží na tom, jaké tuky v jídelníčku nahrazují. Pokud se jedná o nasycené tuky, které bychom měli v jídelníčku omezovat, může být jejich zařazení pro zdraví prospěšné. Na druhé stravně v případě, že významně převyšují příjem omega 3, je situace opačná.
Omega 6: když méně je více
Zatímco v historii byl přirozeně běžný vyvážený poměr omega 3 a omega 6, v současné době je v západních zemích nepoměr až 17:1 ve „prospěch“ omega 6. Na vině je samozřejmě jídelníček, ve kterém chybí přirozené zdroje omega 3 a zároveň jsou zastoupeny potraviny s vysokým obsahem omega 6.
Potraviny bohaté na omega 6
Chcete omezit příjem omega 6? Pak je dobré myslet na níže uvedené potraviny, které možná jíte každý týden.
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou plné důležitých živin, jako je vláknina, mangan, fosfor, hořčík nebo měď. Obsahují nejen zdraví prospěšné omega 3 nenasycené mastné kyseliny, ale také omega 6.
Slunečnice
Slunečnicová semínka mají vysoký obsah vitamínu E a selenu, které působí jako antioxidanty pomáhající chránit tělo před škodlivým oxidačním stresem. V naší kuchyni se často používají v podobě slunečnicového oleje, který má ale velmi vysoký podíl omega 6.
Kukuřice
Kukuřice patří k dalším rostlinám, které obsahují přirozeně omega 6. I u ní je to nejpatrnější u oleje.
Sója
V případě, že je cílem snížit v jídelníčku množství omega 6, neměly by v něm být příliš často výrobky ze sóji, jako jsou sójový olej nebo tofu.
Tofu se vyrábí srážením sójového mléka a lisováním sójové sraženiny do podoby měkkých bloků. Tato alternativa masa je u nás stále oblíbenější. Každá porce dodává tělu vydatnou dávku bílkovin, železa, vápníku a manganu. Ale také omega 6.
Sezam
Sezamová semínka obsahují vysoké množství tuku, převážně ve formě omega 6. V jídelníčku se používají nejen v podobě posypu, ale také sezamové pasty zvané tahini.
Zdroj: