Jídelníček na snížení cholesterolu by měl obsahovat co nejméně živočišných tuků
Vysoký cholesterol je do určité míry dědičnou záležitostí. Stejně tak si ho lze přivodit nezdravým životním stylem. Prvním krokem k řešení tohoto problému je jídelníček na snížení cholesterolu. Jenže jaké potraviny si vybrat?
Proč je vysoký cholesterol nebezpečný?
Příčin jeho vzniku je celá řada. Proč nám ale cholesterol tolik vadí? V cévách totiž funguje jako špunt. Může se poškodit cévní stěna, která v daném místě praskne. Pokud dojde k ucpání, příslušná oblast už není zásobena krví a přestává fungovat. To je velké riziko hlavně pro srdeční sval či pro mozek.
Vysoký cholesterol bohužel nebolí, a tak na něj mnohdy upozorní až velké zdravotní problémy.
Nemoc moderní doby
Do značné míry je jen na nás, zda vysokému cholesterolu předejdeme. Jeho vznik má přímou souvislost s životním stylem. Není proto od věci zaměřit se na jídelníček na snížení cholesterolu preventivně.
Vysokou hladinu cholesterolu způsobuje:
- Kouření a alkohol,
- přemíra živočišných tuků ve stravě,
- přemíra soli,
- nedostatek pohybu,
- obezita.
Výše zmíněné body spolu souvisí. Zvykli jsme si všude jezdit autem, odbýváme se ve fast foodech anebo si dopřáváme tučnou stravu. Pití alkoholu je v naší zemi oblíbeným koníčkem a kouření je už jen třešničkou na tomto nezdravém dortu. Vysoký cholesterol je ukazatelem blahobytu.
Co jíst na cholesterol?
Základem je pestrý jídelníček plný čerstvé zeleniny, ovoce, rozumného množství libového masa a neslazených nápojů. Přílohy vybírejte ideálně celozrnné a nezapomínejte ani na luštěniny, pohanku či jáhly. Jídelníček na snížení cholesterolu by neměl obsahovat zpracované potraviny a polotovary. Přečtěte si 4 tipy na potraviny pro snížení cholesterolu. Už žádné koblihy, smažená jídla, limonády ani zmrzliny. Nejhorší je kombinace nekvalitních tuků, cukrů a soli.
Je jasné, že úplně bez tuků se obejít nedá a nebylo by to ani zdravé. Ty živočišné byste měli omezit na minimum a místo nich používat kvalitní rostlinné oleje. Panenské na studenou kuchyni, pro tepelnou úpravu se hodí řepkový olej. Má vysoký kouřový bod a tak nedochází k přepalování.
* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč