Nedostatek omega-3 – jak ho poznat a co s tím?

Nenasycené mastné kyseliny omega-3 se staly během letošního roku snad nejskloňovanějším doplňkem stravy vůbec. A není divu. Omega-3 jsou pro lidský organismus prospěšné v mnoha ohledech! Velká část populace však bohužel trpí jejich nedostatkem. Jak poznat nedostatek omega-3 a jak je správně doplňovat?

Nedostatek omega-3 – jak ho poznat a co s tím?

Tentokrát si tělo samo neporadí

Lidské tělo je natolik důmyslné, že spoustu potřebných živin si dokáže vytvořit samo. Nicméně je i spousta takových, které musíme pravidelně doplňovat. Ať už prostřednictvím stravy nebo výživových doplňků. Omega-3 si organismus sám vytvořit nedokáže, a protože jejich hlavním zdrojem jsou ryby, které obecně jíme hodně málo, trpí většina Čechů na nedostatek omega-3.

Proč jsou tak důležité?

Omega-3 mají zdokumentovaný pozitivní účinek na srdce, mozek, zrak, a pokud jde o rybí tuk, ten je díky vitamínu D nezbytný pro imunitu. Tělo si tyto tuky nedokáže samo vytvořit, a tak je důležité na ně myslet i ve stravě. 

Nemusíte se děsit toho, že jediná cesta je vrátit se zpět do minulého století a polykat ne zrovna chutný rybí tuk přímo po lžičkách. Můžete zvolit například formu kapslí, které jsou bez chuti a zápachu. Často bývají navíc doplněny o další vitamíny a minerály, takže doplníte hned několik látek najednou. Rybí tuk v kapslích existuje také s příchutí a je skvělý pro děti.

Kapsle s rybím olejem

Jak poznat, že máte nedostatek omega 3?

Zcela jednoduše. Nenasycené mastné kyseliny omega 3 jsou obsaženy zejména v mořských rybách. Stačí si tedy položit jednoduchou otázku. Konzumujete dostatek ryb? Dostatek znamená alespoň 3x týdně. Podle výzkumů průměrný Čech konzumuje v průměru o 60 % méně ryb, než je průměr na člověka v EU, takže naprostá většina našeho obyvatelstva trpí na nedostatek omega-3. Pokud byste chtěli znát přesnější výsledek, hladinu omega-3 lze otestovat i z krve. 

Jde o tzv. omega-3 index, který se zejména v poslední době hodně řeší i ve vědě a výzkumu. Jde o důležitý ukazatel, který nám pomáhá porozumět vlastnímu tělu.

Filet z lososa na pánvi

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář