Omega-3 kyseliny EPA a DHA – pomáhají srdci i mozku a tohle byste o nich měli vědět:

EPA a DHA jsou omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou jednou z nejzákladnějších živin pro vývoj nervové soustavy, mozku a srdce už od našeho početí. Přečtěte si, jak nám omega-3 prospívají po celý život a proč je důležité je doplňovat!

Omega-3 kyseliny EPA a DHA – pomáhají srdci i mozku a tohle byste o nich měli vědět:

Kyseliny EPA a DHA – proč je v nich rozdíl?

Mastné kyseliny obecně mají určité rozdělení. Jsou to známé omega-3, déle omega-6, omega-7 a omega-9. Jde o poměrně složitou vědu, ale pokusíme se alespoň o malý úvod:

Nenasycené mastné kyseliny známe ve více typech, a pro lidské zdraví jsou nejprospěšnější hlavně omega-3, které si tělo samo nevyrábí. Omega-3 se skládají z kyselin EPA a DHA. A protože každá z těchto kyselin působí příznivě na něco jiného, rozepíšeme se o tom detailněji:

Kyselina DHA

Neboli kyselina dokosahexaenová, je významná pro správný vývoj mozku a nervové soustavy. A to začíná už v rané fázi těhotenství. Proto klademe důraz na to, aby omega-3 s vysokou koncentrací kyseliny DHA užívaly už nastávající maminky. Tyto živiny pak prostupují mateřským mlékem.

Z jiného úhlu pohledu můžeme kyselinu DHA představit jako stavební hmotu nervových buněk. Mozek se skládá především z vody a z tuků jimiž nenasycené mastné kyseliny jsou.

Z toho důvodu nám omega-3 pomáhají udržovat kognitivní funkce – schopnost se učit, něco si zapamatovat, nebo pohotově zareagovat.  

Kyselina EPA

Má význam pro starší děti, dospělé a seniory. V této době již nemá mozek tak vysokou spotřebu DHA, a proto je možné ji částečně nahradit kyselinou EPA. I ta má vliv na kognitivní funkce, ale užíváme je především pro podporu srdce a cév. Ohromně důležitá je proto v dospělosti, kdy se potřebné začít se o své srdce starat.

Klíčem ke zdraví je ideální poměr EPA a DHA

Jak už víme, obě omega-3 kyseliny nám prospívají. Jelikož u dětí hraje důležitější roli kyselina DHA, zaměřme se na ni ve složení dětských doplňků stravy. 
Pro podporu srdce a cévní soustavy dospělých lidí se hodí jiné produkty, obsahující více EPA kyseliny. 

Omega-3 kyseliny EPA a DHA - ilustrační obrázek

Odkud můžete EPA a DHA získat? 

Z rybího tuku. Existuje mnoho dalších zdrojů, také těch rostlinných, ovšem koncentrace omega-3 je tady menší, a především se v lidském organismu málo vstřebává. Protože v České republice je konzumace ryb dost malá, doporučujeme užívat rybí tuk v kapslích jako doplněk stravy. Ideální by totiž bylo jíst mořské ryby 2-3x týdně, a k tomuto cíli se bohužel české domácnosti zatím vůbec neblíží. 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář