Omega-3 mastné kyseliny a cholesterol - proč jsou tak prospěšné?
Existují tuky, které jsou velmi zdravé a pomáhají mírnit negativní dopad tuků škodlivých. Přečtěte si, jak jsou na tom omega-3 mastné kyseliny a cholesterol.
Co byste měli vědět o omega-3 kyselinách?
Svou povahou jsou to pro nás životně důležité živiny. Jako součást rostlinných i živočišných tuků je získáváme ze stravy, tělo samo si je vyrobit nedokáže. Již od počátku života se u plodu zapojují do správného vývoje orgánů. A po celý život pak o ně pečují.
Omega-3:
- Se podílejí na vývoji a funkci mozku a nervové soustavy.
- Jsou prospěšné pro srdce.
- Pečují o náš zraj a oči jako takové.
- Existuje mnoho výzkumů, které se věnují vlivu omega-3 v dalších oblastech, na výsledky si ale budeme muset počkat.
Jaké jsou zdroje omega-3?
Najdeme je v rostlinných i živočišných potravinách a všechny zdroje jsou hodnotné. Pestrost jídelníčku je proto důležitá. Existují ale druhy potravin, které jsou na omega-3 bohatější, než jiné, a tak se na ně můžeme zaměřit ve chvíli, kdy chceme omega-3 doplnit. Jsou to zejména ryby. Tučné mořské ryby, jako třeba losos, jsou cenným a přirozeným zdrojem omega-3. Věděli jste, že by se na našem talíři měly objevit nejméně 2-3x týdně? Možností je i rybí tuk. Vedle nich jsou to rostlinné oleje, především řepkový. Ideální je konzumovat ho ve studené kuchyni, aby si uchoval maximum prospěšných látek. S tuky bychom to ale neměli přehánět, protože mají negativní dopad na hladinu cholesterolu v krvi.
Omega-3 mastné kyseliny a cholesterol
Rozeznáváme dva typy cholesterolu, jenž mezi laickou veřejností dostaly přezdívku HODNÝ a ZLÝ. Zjednodušeně řečeno se zvyšuje hladina zlého cholesterolu ve chvíli, kdy v našem jídelníčku převažují živočišné tuky a konzumujeme jich nadbytek. To je předpokladem k problémům s cévami, srdcem nebo vysokým krevním tlakem a obezitou. Pokud ale máme správnou hladinu tzv. hodného cholesterolu, pomůže nám to udržet si negativní dopad zlého cholesterolu na uzdě.
A co má tedy vliv na ten hodný cholesterol? Jsou to právě omega-3. To je důvod, proč se neustále doporučuje jíst méně sádla a másla a nahradit je kvalitním olejem v rozumné míře a vysokou konzumací ryb. Omega-3 a cholesterol spolu souvisejí takto důmyslným způsobem. Jak snížit cholesterol?
Kromě jídla to chce pohyb
Boj s vysokým cholesterolem spočívá v mnoha malých krůčcích. Úprava stravy ale stačit nebude. Ruku v ruce s tím jde optimální tělesná váha. Nemusíte mít velikost S ani postavu snů. Důležité je udržet si normální rozumnou váhu dlouhodobě a vyvarovat se výkyvům. Pohyb je proto nezbytný. Pokud nebudeme trpět obezitou, bude to mít výrazný vliv i na hladinu cholesterolu a tím pádem na naše srdce a cévy.
* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč