V čem jsou omega 3 mastné kyseliny a v čem NE?

Omega 3 mastné kyseliny jsou tak zvané esenciální látky. To znamená, že si je naše tělo nedokáže vytvořit samo a musí je přijímat stravou. Ve střední Evropě jich má v jídelníčku mnoho z nás nedostatek. I kvůli tomu, že ryby, které jsou jejich skvělým zdrojem, nemáme na talíři tak často jako například obyvatelé Středomoří. V čem jsou omega 3 mastné kyseliny ještě obsaženy?

V čem jsou omega 3 mastné kyseliny a v čem NE?

Nejznámějšími zástupci omega 3 mastných kyselin jsou kyseliny eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA), které jsou prospěšné pro naše srdce. Dostatek DHA má pozitivní vliv také pro mozkovou aktivitu i zrak. 

Co to jsou omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 je skupina tuků, respektive mastných kyselin. Platí, že tuků nesmí být ve stravě moc, ale ani málo. Jsou totiž nezbytné pro mnoho procesů probíhajících v organizmu. Záleží nejen na tom, kolik jich v jídelníčku máme, ale také o jaké tuky se jedná. Mastné kyseliny rozdělujeme na nasycené a nenasycené, omega přitom patří ke druhým ze jmenovaných. 

Věděli jste, že zatímco v případě nenasycených mastných kyselin se většinou jedná o zdraví prospěšné tuky (výjimkou jsou tak zvané trans nenasycené mastné kyseliny), nasycené jsou ty, které je třeba v jídelníčku omezovat?

V čem jsou omega 3 mastné kyseliny

Není náhoda, že omega 3 mastné kyseliny jsou často v potravinách, které jsou obecně považované za zdravé. V první řadě se jedná o ryby a rybí olej, který obsahuje kolem 30 % těchto mastných kyselin. Právě rybí olej bývá součástí doplňků stravy bohatých na omega 3 mastné kyseliny. Ty mohou být vhodné v případě, že ryby nejsou pravidelně součástí týdenního jídelníčku. Skvělým zdrojem omega 3 mastných kyselin jsou také například řepkový nebo lněný olej. Omega 3 mastné kyseliny je snadné do jídelníčku zařadit i při „zobání“ – místo smažených brambůrků stačí sáhnout po vlašských ořechách a semínkách.

Věděli jste, že slunečnicový olej je skvělý na studenou kuchyni, ale pro tepelnou přípravu je z hlediska mastných kyselin vhodnější řepkový?

V čem omega 3 NEJSOU 

Tukům, ve kterých převládají nasycené mastné kyseliny, se také zjednodušeně říká nasycené tuky. Tvořit by neměly víc než 7 % z celkového příjmu energie. Pravdou ale je, že v České republice je průměr mnohem vyšší. Mezi typické zdroje, ve kterých převažují nasycené mastné kyseliny, patří:

  • máslo
  • mléčné výrobky
  • tučné maso
  • uzeniny apod.
  • kokosový a palmový olej.

Pokud bychom zde nějaké omega-3 našli, pak v minimálním množství. Pro jejich doplnění zvolme raději ryby. V jídelníčku je tyto potraviny jednoduché nahradit zdravějšími variantami. Například místo krkovičky zvolit libové maso a viditelný tuk a kůži odstraňovat, používat dušení a vaření místo smažení, uzeniny vyměnit za šunku s vysokým procentem masa a tučný jogurt za ten méně tučný. Nasycené mastné kyseliny mohou být i ve zmrzlinových krémech, sušenkách a trvanlivém pečivu?


Zdroje:

https://www.fzv.cz/lipidy-tuky/

https://www.nzip.cz/clanek/596-omega-3-mastne-kyseliny 


OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář