Vysoký cholesterol u štíhlých lidí: jak to, že se jim nevyhýbá?
Žijete s domněnkou, že když netrpíte nadváhou, nemůžete mít problém s cholesterolem? Tato přímá úměrnost bohužel neplatí. Vysvětlíme, proč se vyskytuje vysoký cholesterol u štíhlých lidí:
Dozvíte se:
- co je cholesterol a jak se v těle tvoří
- jakou má souvislost s tělesnou váhou
- jaké potraviny pomáhají cholesterol snižovat
Hodný cholesterol a zlý cholesterol
Cholesterol je látka, která se tvoří v různých orgánech, zejména v játrech a ve střevech, a kterou zároveň přijímáme i stravou. Prakticky jde o tuk, který je pro život nezbytný, ale při zvýšené hladině nám škodí.
Dobré vlastnosti cholesterolu:
- je nezbytný pro tvorbu vitamínu D
- je potřebný pro tvorbu hormonů
Zvykli jsme si používat poněkud neodborné termíny hodný cholesterol a zlý cholesterol. Ten zdraví prospěšný, mající také zkratku HDL cholesterol, se stará o to, aby se přebytek cholesterolu v těle vracel do jater, kde dojde k jeho zpracování. Škodlivý LDL cholesterol funguje opačně – ukládá se zejména v cévních stěnách. Tady působí do slova jako ucpávka, která snižuje průtok krve.
Proč není hladina cholesterolu závislá na váze
Tady je třeba uvést věci na pravou míru: je pravda, obézní lidé častěji trpí na vysoký cholesterol. Kvůli tomu jsme si tyhle informace začali obecně spojovat. Jenže jedno nevylučuje druhé, a vysoký cholesterol u štíhlých lidí nepodmiňuje váha, ale jiné faktory:
Zvýšený cholesterol má příčinu:
- ve velké míře stresu
- v nezdravé stravě
- v užívání léků, které cholesterol zvyšují
Z toho vyplývá, že stresovaný člověk, který se stravuje ve fast foodu, může mít zvýšený cholesterol, a přesto vážit 50 kg.
Jak naše strava ovlivňuje hladinu cholesterolu
Neovlivníme tvorbu cholesterolu v našem těle, ale zaručeně je pouze na nás, kolik cholesterolu přijmeme ve stravě. Vůbec nejhorší vliv mají živočišné a nasycené tuky. Neznamená to ale, že rostlinné tuky můžeme konzumovat neomezeně – i ty mají na cholesterol v krvi velký vliv.
Velice špatná je kombinace ztužených tuků s cukry, typicky ve sladkých tyčinkách a plněných oplatkách, ale i sladkém pečivu.
Omega-3 jsou zdraví prospěšné tuky
Zdravý jídelníček pro snižování cholesterolu musí obsahovat maximálně 30 % tuků. Hodně důležitá je pak skladba těchto tuků – existují totiž takové, které ovlivňují hladinu ,,hodného" HDL cholesterolu. Tyto prospěšné tuky bychom si proto měli dopřávat denně.
Jsou to především mastné kyseliny omega-3.
Nenasycené mastné kyseliny omega-3 si naše tělo vůbec nevytváří, a musíme se sami postarat o jejich příjem.
Hlavním zdrojem je rybí tuk, proto konzumujte ryby 3x týdně, nebo si vyberte kvalitní doplněk stravy s omega-3.
* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč