Kdy brát vitamín D a proč ho lidé často nemají dostatek

Vitamín D je jedinečný tím, že si ho lidské tělo může vytvářet prostřednictvím slunečního záření samo. Přesto nemáme jeho dostatek zaručený. Mimo jiné kvůli naší zeměpisné šířce i jeho nedostatečnému příjmu prostřednictvím jídelníčku. Jak tedy zajistit postačující přísun a kdy brát vitamín D, aby měl organizmus vše, co potřebuje?

Kdy brát vitamín D a proč ho lidé často nemají dostatek

Vitamín D je pro náš organizmus důležitý například kvůli svému pozitivnímu vlivu na normální funkci imunitního systému. Zároveň pomáhá udržovat normální stav kostí, zubů a svalů i v úvahu je třeba vzít i jeho roli při vstřebávání a využití vápníku a fosforu. 

Vitamín D můžeme získat ze slunce, ale…

Vitamín D je unikátní hned z několika důvodů. To, že si ho naše tělo dokáže vytvářet díky dopadu slunečního záření na kůži, je jeden z nich. Ale i přesto nemáme vyhráno. Sluneční záření v našich zeměpisných šířkách totiž není schopné zajistit po většinu roku jeho dostatek. V chladnějších měsících není intenzita UVB záření, ze kterého tělo vitamín D vytváří, pro syntézu vitamínu D dostatečná. V úvahu je třeba také brát faktory blokující UVB, a to včetně oblačnosti, znečištění, oblečení a opalovacích krémů.  

Abychom v létě pokryli potřebu vitamínu D ze slunečního záření, museli bychom sluníčku vystavit alespoň čtvrtinu celkového povrchu těla. A to navíc bez opalovacích krémů chránících naši kůži před škodlivými účinky slunečního záření. 

99 % z nás nemá v jídelníčku dostatek vitamínu D 

Jídelníček je dalším přirozeným zdrojem vitamínu D. Z průzkumů ale vyplývá, že i v této oblasti máme v České republice co dohánět. V přirozeném jídelníčku totiž nepřijímá optimální množství vitamínu D neuvěřitelných 99 % dospělých. I když doporučený denní příjem vitamínu D se liší v závislosti na různých faktorech (včetně věku), mělo by se jednat obvykle až o 20 ug/den. Průzkum ale ukázal, že v průměru to je v České republice pouze 3,6 ug/den. U žen je to přitom významně méně než u mužů. 

Jak a kdy brát vitamín D

Vitamín D je vhodné dodat organizmu formou doplňků stravy v případě, že v krevním séru není hodnota 25-hydroxyvitaminu D alespoň 50 nmol. Příjem vitamínu D je obecně nižší u těch, kteří ho nezískávají ze slunce a nemají v jídelníčku dostatečné množství:

  • ryb (ty je třeba mít na talíři alespoň 2x týdně);
  • potravin obohacených o vitamín D (např. margaríny);
  • mléčných výrobků (např. sklenice plnotučného mléka obsahuje 2,68 ug vitamínu D);
  • dalších zdrojů vitamínu D (například velký vaječný žloutek obsahuje téměř 1 ug vitamínu D). 

Vitamín D je rozpustný v tucích. Proto je důležité konzumovat ho spolu s dostatkem tuku. To platí i v případě doplňků stravy s obsahem vitamínu D. Kapsle je například možné zapít tučnějším mlékem.


Zdroj:

https://www.nzip.cz/clanek/1131-vitamin-d

https://bezpecnostpotravin.cz/termin/vitamin-d/

https://www.nzip.cz/clanek/1129-vitaminy-pokryti-denni-potreby 

https://archiv.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/mene-nez-1-osob-ma-dostatek-vitaminu-d-z-obvykle-ceske

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172184/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1097512/nutrients

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář